Πέστο με αβοκάντο
Πέστο με αβοκάντο

Συστατικά:

 

2 ώριμα αβοκάντο (250 γρ.)

20 γρ. βασιλικό

50 γρ. ξηρούς καρπούς

αλάτι

πιπέρι

50 γρ. παρμεζάνα

χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι

1 σκ. σκόρδο

50 – 100 ml ελαιόλαδο

 

Για το σερβίρισμα

1 ψωμί

200 γρ. ντοματίνια

λίγα κλωνάρια κρίταμο

πέστο αβοκάντο

φλούδες παρμεζάνας

 

Εκτέλεση:

 

Για το πέστο με αβοκάντο

Βάζουμε όλα τα υλικά στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια εκτός από το λάδι.

Χτυπάμε 2 λεπτά μέχρι να σπάσουν τα καρύδια.

Τέλος, προσθέτουμε, το ελαιόλαδο και την παρμεζάνα.

Χτυπάμε λίγο ακόμα να ομογενοποιηθεί το μείγμα και το πέστο από αβοκάντο είναι έτοιμο.

 

Για το σερβίρισμα

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς αέρα.

Κόβουμε το ψωμί σε πλάγιες φέτες και ψήνουμε στο φούρνο 10-15 λεπτά μέχρι να τραγανίσει.

Αφήνουμε 1-2 λεπτά να κρυώσει.

Απλώνουμε από πάνω το πέστο αβοκάντο, ντοματίνια, κρίταμο και λίγες φλούδες παρμεζάνας! 

 

Καλαμάρι γεμιστό
Καλαμάρι γεμιστό
Καλαμάρι γεμιστό

Συστατικά:

 

Για το λαδόλεμονο

1 κ. σ. μέλι

½ κ.σ. μουστάρδα απαλή

χυμό και ξύσμα απο 2 λάιμ

150 ml ηλιέλαιο

½ τσίλι ψιλοκομμένο

2 κ.σ. φρέσκα φύλλα κόλιανδρου ψιλοκομμένα

φέτες λάιμ

 

Για τα καλαμάρια

4 καλαμάρια (200 γρ. το ένα)

1 μεσαίο ξερό κρεμμύδι,ψιλοκομμένο

½ σκ. σκόρδο

1 κ.σ. κόλιανδρο ψιλοκομμένο

50 ml ούζο

200 γρ. ρύζι γλασέ

400 ml ζωμό λαχανικών ζεστό

ξύσμα και χυμό από ½ λεμόνι

1 κ.σ. βούτυρο

θυμάρι ψιλοκομμένο

λαδολέμονο για σερβίρισμα

 

Εκτέλεση:

Για το λαδολέμονο

Ψιλοκόβουμε το τσίλι και τον κόλιανδρο.

Σε ένα μπολ βάζουμε το μέλι, τη μουστάρδα και το χυμό απο το λάιμ.

Με ένα σύρμα χειρός ανακατεύουμε λίγο μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μειγμα και σιγά σιγά ρίχνουμε το ηλιέλαιο ανακατεύοντας συνεχώς. Διορθώνουμε αλατοπιπερώνοντας. Προσθέτουμε τον κόλιανδρο και το τσίλι. Αν σφίξει πολύ, ρίχνουμε λίγο νερό για να το αραιώσουμε.

 

Για τα καλαμάρια

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς.

Ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια και τα πτερύγια από τα καλαμάρια. Κόβουμε και το εσωτερικό μέρος από τα καλαμάρια και το αφήνουμε στην άκρη.

Σοτάρουμε τα πλοκάμια και τα πτερύγια. Σβήνουμε με ούζο και αφαιρούμε το ζουμί από το τηγάνι.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το σκόρδο ψιλοκομμένο.

Μαγειρεύουμε για 2 λεπτά και ρίχνουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 1 λεπτό μέχρι να τραβήξει την πρώτη υγρασία από το κρεμμύδι και τα αρώματα από το καλαμάρι και το ούζο.

Προσθέτουμε  και το ζεστό ζωμό σταδιακά.

Σιγοβράζουμε μέχρι να τραβήξει το ρύζι όλο το ζουμί περίπου 20 λεπτά.

5 λεπτά πριν το τέλος, προσθέτουμε και το κομμένο μέρος από το εσωτερικό του καλαμαριού.

Όταν είναι έτοιμο και έχει χυλώσει το ρύζι, αφαιρούμε από τη φωτιά , Ρίχνουμε μέσα 1 κ.σ. βούτυρο, ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο, ξύσμα και χυμό από μισό λεμόνι και αλατοπιπερώνουμε.

Γεμίζουμε με αυτό το μείγμα τα καλαμάρια μας.

Κλείνουμε το στόμιο από τα καλαμάρια με 1 οδοντογλυφίδα.

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι στο οποίο έχουμε βάλει να κάψει  λίγο ελαιόλαδο.

Σοτάρουμε τα καλαμάρια από όλες τις πλευρές να πάρουν χρώμα για 2 λεπτά.

Βάζουμε σε ένα ταψί, τα χαράσσουμε από την πάνω πλευρά, βάζουμε 1 κομματάκι βούτυρο στο καθένα, λίγο ψιλοκομμένο θυμάρι , αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε για 5 λεπτά.

Σερβίρουμε με λαδολέμονο από πάνω.

 

Μπορείτε να μαγειρέψετε και να σερβίρεται ταυτόχρονα την συνταγή σας στο Ορθογώνιο Πυρ/χο Ταψί 35x24 cm

Κρητικός ντάκος
Κρητικός ντάκος
Κρητικός ντάκος

Συστατικά:

1 ντάκο ή κριθαροκουλούρα κομμένη στη μέση ή παξιμάδι

1 μεγάλη ώριμη ντομάτα

½  φρέσκο κρεμμυδάκι

1 κ.γ. ξύδι λευκό ή μηλόξυδο

1 κ.γ. ζάχαρη ή μέλι

1 πρέζα αλάτι

λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

λίγο βασιλικό (1 κ.σ.) ψιλοκομμένο

λίγο θυμάρι φρέσκο

κρίταμο ή άλλο τουρσί

ελαιόλαδο

τυρί κρέμα ή τριμμένη φέτα για το σερβίρισμα

 

Εκτέλεση:

 

Σε δύο πιάτα βάζουμε τα δύο κομμάτια του ντάκου με την εξωτερική πλευρά του προς τα κάτω.

Τη ντομάτα τη μισή την τρίβουμε στον τρίφτη μέσα σε ένα μπολ και τη μισή την κόβουμε σε κυβάκια. Με την τριμμένη ντομάτα θα φτιάξουμε ένα μείγμα με το οποίο θα βρέξουμε το ντάκο.

Σε ένα μπολ βάζουμε την τριμμένη ντομάτα προσθέτουμε το ξύδι, τη ζάχαρη ( ή το μέλι ) , το αλάτι, το πιπέρι, τον ψιλοκομμένο βασιλικό και το ψιλοκομμένο θυμάρι και ανακατεύουμε. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε σύμφωνα με τις προτειμήσεις μας.

Η ζάχαρη, ή το μέλι, και το αλάτι ισορροπούν την οξύτητα της ντομάτας γι' αυτό και είναι απαραίτητα. 

Ρίχνουμε το μείγμα πάνω στον ντάκο και από πάνω λίγο ελαιόλαδο. 

Προσθέτουμε την κομμένη σε κύβους υπόλοιπη ντομάτα με το ζουμί που προέκυψε από την κοπή της.

Τέλος προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι.

Σερβίρεται με τυρί κρέμα ή τριμμένη φέτα, κρίταμο ή κάπαρη, λίγο λάδι από πάνω και λίγο πιπέρι.

 

Σολομός με σπανάκι και ντοματίνια
Σολομός με σπανάκι και ντοματίνια

Συστατικά:

600 γρ. σολομό χωρίς κόκκαλα

ελαιόλαδο

6-8 κ.σ. χυμό λεμονιού (χωρισμένο)

αλάτι

πιπέρι

4 κολοκυθάκια

200 γρ. ντοματίνια κομμένα στη μέση

σπανάκι 300 γρ κατεψυγμένο-αποψυγμένο ή φρέσκο

2 κ.γ. θυμάρι φρέσκο (μόνο τα φύλλα)

κρέμα βαλσάμικο

τριμμένο φουντούκι

 

Εκτέλεση:

 

Για τον σοτέ σολομό

Κόβουμε το φιλέτο του σολομού σε κάθετες μερίδες (100-150 γρ.) και το χαράζουμε με ένα μαχαίρι διαγώνια από τη μεριά της πέτσας 2 φορές για να ψηθεί καλύτερα το ψάρι.

Πασπαλίζουμε με λάδι, αλάτι και πιπέρι. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και δίνουμε χρώμα στο σολομό πρώτα από τη μεριά της πέτσας, πιέζοντας ελαφρά με μια σπάτουλα.

Το ψάρι θα καταλάβουμε ότι έχει πάρει χρώμα όταν με τη σπάτουλα πάμε να το γυρίσουμε από την άλλη πλευρά και ξεκολλάει εύκολα από το τηγάνι.

Στη συνέχεια, δίνουμε χρώμα και από τις υπόλοιπες πλευρές και σβήνουμε με κρέμα βαλσαμικού και λεμόνι.

Μόλις δέσουν τα υγρά, αποσύρουμε από τη φωτιά.

 

Για το σπανάκι

Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε χοντρές ροδέλες πάχους 1 εκ.

Ρίχνουμε ελαιόλαδο στο τηγάνι και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά σοτάρουμε τα κολοκυθάκια.

Στη συνέχεια, ρίχνουμε το σπανάκι  και το σοτάρουμε και αυτό για 2 λεπτά για να χάσει τον όγκο του.

Προσθέτουμε και τα ντοματίνια και λίγο φρέσκο θυμάρι και τα σοτάρουμε και αυτά για 2 λεπτά.

Σβήνουμε με κρέμα βαλσαμικού και λεμόνι και σερβίρουμε με τα φουντούκια επιπλέον φρέσκο θυμάρι, αλάτι και πιπέρι.

 

Μπορείτε να μαγειρέψετε και να σερβίρεται ταυτόχρονα την συνταγή σας στο Ορθογώνιο Πυρ/χο Ταψί 35x24 cm

Γιουβέτσι Μοσχάρι
Γιουβέτσι Μοσχάρι
Γιουβέτσι Μοσχάρι

Συστατικά:

1200 γρ. μοσχαρίσιο μπούτι χωρίς κόκκαλο κομμένο σε κύβους 1-2 εκ

3 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες

2 καρότα κομμένα σε φέτες πάχους 1 εκ.

1 κονκασέ ντομάτας

2 κ.σ. πελτέ ντομάτας

150 ml κόκκινο κρασί

250 γρ. κριθαράκι μέτριο

2 κ.σ. μέλι

¼ κ.γ. σπόρους κύμινου ή γλυκάνισου

ελαιόλαδο για το σοτάρισμα

2 κοφτές κ.σ. Maggi νοστιμιά

ξύσμα από 1 λεμόνι

1 μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο

φέτα για το σερβίρισμα

 

Μέθοδος Εκτέλεσης:

Βάζουμε ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια, τα καρότα μας και το πράσο μας και ανακατεύουμε για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν τα λαχανικά μας. Αφαιρούμε τα λαχανικά και τα βάζουμε στην άκρη.

Επιστρέφουμε το τηγάνι στη φωτιά και βάζουμε τα κομμάτια από το κρέας μας μέσα και σοτάρουμε μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.

Όταν πάρει καλό χρώμα, προσθέτουμε πίσω στην κατσαρόλα όλα τα λαχανικά και προσθέτουμε 2 στικ κανέλας, 2 φύλλα δάφνης και λίγο κύμινο. Στη συνέχεια βάζουμε τον πελτέ και σοτάρουμε για 2 λεπτά λίγο και να γλυκίσει ο πελτές μας.

Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.

Ρίχνουμε στη κατσαρόλα το κονκασέ και το μέλι και 250 ml νερό. Ανακατεύουμε καλά.

Ρίχνουμε 2 κοφτές κουταλιές της σούπας Maggi νοστιμιά και ανακατεύουμε.

Καπακώνουμε και βράζουμε για 90 λεπτά τουλάχιστον σε χαμηλή φωτιά.

Όταν είναι έτοιμο, μεταφέρουμε σε ένα ταψί μαζί με τα ζουμιά που υπάρχουν στην κατσαρόλα. 

Παράλληλα, σε ένα κατσαρολάκι σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο το κριθαράκι μέχρι να χρυσίσει και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Προσθέτουμε το κριθαράκι στο ταψί με το κρέας και προσθέτουμε και 750 ml νερό. Ρίχνουμε λίγο φρέσκο θυμάρι και ανακατεύουμε. 

Σκεπάζουμε το ταψάκι με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30 λεπτά.

Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, και το αφήνουμε για 15 λεπτά ακόμα χωρίς αλουμινόχαρτο.

Όταν είναι έτοιμο αφήνουμε να κρυώσει. 

Σερβίρουμε με φέτα, ψιλοκομμένο μαιϊντανό και ξύσμα από 1 λεμόνι.

 

Μαγειρέψτε το Γιουβέτσι στην Πιατέλα Οβαλ Πυρ/χη 31cm για τέλειο μαγείρεμα και σερβίρεται κατευθείαν στο τραπέζι σας.

12Επόμενη Σελίδα